ФЕСТИВАЛ ЈЕ ЗАВРШЕН, НОВИ ВЕЋ ПОЧИЊЕ
25.08.2011

Добро се сећам Филмских сусрета, кад сам имао пет, десет, петнаест, двадесет, тридесет година... Знам како их доживљавам сада, када имам четрдесет.Без обзира на године, увек и изнова, у време Сусрета пун сам узбуђења и треме. И сада – као председник Савета Фестивала – радим уз пуно емоција које као Нишлија имам за овај Фе-стивал. Једина разлика је што сам као дете „јурио“ глумце за аутограм, а сада се догађа да они „јуре“ мене, због неких дру-гих ствари...

Филмски сусрети јесу културолошки феномен Ниша, какав је, рецимо и Nišvill, мада у мањој мери, јер нема тако дугу традицију као што је има ово престижно окупљање филмских глумаца. Ово јесте „драматичан“ сусрет Нишлија са уметношћу. И сусрет са уметницима, које Србија ван Београда, нема прилике да виђа на улици.

Фестивал је и јако велики догађај за мене као Нишлију. То су дани када сви потенцијали Ниша расту. Тада видимо какав смо град, колико паметних и способних радника у култури имамо, колико културног света жељног филма има у овом простору. Проблем је што после неколико дана све то заборавимо и опет утонемо у „свакодневницу“ која није фестивал и празник.

У време одржавања Филмских сусрета у Нишу се „от-вара“ читав један нови свет. Све је пуно уметика – глумаца, редитеља, сценариста, продуцената, других филмских и јав.них личности... Ниш је тих неколико дана сигурно култур-на престоница Србије. Не заборавимо – Филмски сусрети су и једини велики фестивал са простора бивше Југослави-је са традицијом, јединственим и провереним концептом и бројном публиком, Такав је и фестивал у Пули, који је такође опстао.

Оснивачи Филмских сусрета су Град Ниш и Удружење филмских глумаца Србије, тако да о његовом концепту, ка-рактеру и свим битним питањима одлучујемо заједнички. То је, можда, и један од разлога због којег Филмски сусреити нису потпуно интернационални. Па ипак, на Фестивалу осим званичних награда нашим глумцима додељујемо и награду најбољем страном глумцу. У званичном програму приказујемо и филмове који су коп-родукције Србије са земљама у окружењу, а у пратећем про-граму имамо и филмове из држава у Региону. Видећемо како ће се ствари одвијати убудуће.

Нишка публика заиста јесте изузетна. Нису успела да је отерају ни лоша времена, а ни киша, која увек некако падне крајем августа. Ево, и сад се тражила карта више и Летња позорница у Тврђави је била дупке пуна. Наравно, свечано отварање, али и затварање Фестивала моћиће да прати и публика-гледаоци поред малих екрана, пошто је РТС директно или одложено преноси ове делове сусрета глумаца у Ни-шу, што је такође традиција.

Успех је да смо Фестивал инфраструктурно решили. Пре две године купили смо ново платно, које је у техничком сми-слу „врхунац“ и заменило је претходно, које је било већ истроше-но. За добру пројекцију на озбиљном фестивалу ново и квалитетно платно се подразумева. Померили смо границе у самом квалитету пројекције, па се сада не може догодити да се филм прекине или да звук буде лош. Засад не може боље. Бољи би можда био само тако-звани surround систем, али је питање како би се он „понашао“ на Летњој позорници, која је сама по себи акустична. Такође, комплетно смо реновирали и климатизовали простор за кино пројекцију. Раније је он личио на подрум а у њему је било пуно непотребних ствари, а сада је то модеран и лепо уређен про-стор. Још увек изнајмљујемо пројекторе, али надамо се да ћемо сле-деће године набавити нове и имати наше уређаје за приказивање филмова. Ово је, надам се, последња година изнајмљивања ове опреме.

До краја овогодишњих 46. Филмских сусрета направићемо и помак са проширењем пратећег програма фестивала у Спомен парку „Бубањ“, пројекцијом филмова на Летњој позорници, која се тренутно реконструише. Прва пројекција на „Бубњу“ је заказана за петак, 26. августа у 19,30 h. О детаљима ће дирекција Фестивала упознати јавност на конференцији за новинаре.

Као што смо раније најављивали, добили смо 1,5 милионa ди-нара од Министарства за државну управу, а сада стижу и средства из нашег пројекта који смо добили у оквиру суседских прогама ЕУ, тако да ћемо до наредних Филмских сусрета у потпуности средити овај Спомен парк. Већ следеће године на Бубњу би требало да имамо и три нове Летње позорнице (амфитеатра), четири платоа и једну сувенирницу. И ту, у том изузетно лепом амбијенту, могао би да се одржава део програма 47. Филмских сусрета.

http://www.filmskisusretinis.org.rs/images/bilteni/Festivalske%20novine%206.pdf